Wzrost cen żywności w Polsce jest w tym roku najwyższy od
pięciu lat, podobnie jak w wielu krajach europejskich. W listopadzie żywność w
Polsce była średnio o 6,5 proc. droższa niż rok wcześniej – podaje Główny Urząd
Statystyczny. – Dzieje się to w sytuacji, gdy poziom inflancji wynosi nieco
ponad 2 proc., a dodatkowo ceny surowców rolnych mają tendencję zniżkową –
wskazuje ekonomista Marian Szołucha. Jakie są zatem przyczyny wzrostu cen
masła, serów, owoców? Po części wynika to z mniejszych niż ubiegłoroczne
zbiorów (jabłka), a po części ze spadku zapasów danego produktu (masło), co
miało windować ceny. Owszem, zapasy masła spadły, ale nie na tyle, aby
usprawiedliwić tym kilkakrotny, nawet 4,5-krotny, wzrost cen kostki masła na
większości europejskich rynków. Wzrost cen produktów mlecznych nie wynika tylko
z koniunktury na rynku, prawdopodobnie wpływa na nią kapitał spekulacyjny.
Artykuł opublikowany na stronie: http://www.naszdziennik.pl/polska-kraj/192623,zarabiaja-spekulanci.html
Artykuł opublikowany na stronie: http://www.naszdziennik.pl/polska-kraj/192623,zarabiaja-spekulanci.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz