Badania pokazują,
że niezależnie od miejsca zamieszkania w posiłkach stulatków dominują warzywa.
Przyrządzane na wiele sposobów, z dodatkiem ziół i typowych dla danego regionu
przypraw. Ludzie długowieczni zjadają najczęściej wyhodowane we własnych przydomowych
ogródkach jarzyny. Dzięki temu nawet ci najmniej zamożni mogą zapewnić sobie
zdrowe posiłki. Na Okinawie oprócz diety bogatej w jarzyny istotną rolę
odgrywały dania z dodatkiem soi i wyrabianego na jej bazie serka tofu. Na
Sardynii i Ikarii bardzo ważnym składnikiem codziennych posiłków było kozie
mleko i jego przetwory. Z kolei w miejscowości Loma Linda w diecie ważne
miejsce zajmują dodawane do dań i chrupane zamiast słodyczy orzechy i całkowita
rezygnacja z mięsa. We wszystkich tych miejscach zresztą mięso gości na
stołach bardzo rzadko. Czasem dwa, trzy razy w miesiącu, a czasami tylko z
okazji wielkich świąt. Z procentowych napojów w niektórych miejscach
(Sardynia, Ikaria) jedynym, spożywanym w umiarze alkoholem jest czerwone,
domowej roboty wino. Posiłki są przygotowywane na bieżąco w domu z produktów
dostępnych w okolicy. Króluje prostota i przywiązanie do tradycyjnych,
przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Rytm dnia wyznacza pory
posiłków. Zjadane w niewielkich ilościach zaspokajają zapotrzebowanie na cały
dzień. U większości bardziej obfite i urozmaicone są śniadania i obiady, a
kolacje, zjadane dość wcześnie, są proste i niewielkie. GN 23.04.19
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz