piątek, 17 września 2021

Co roku marnujemy w Polsce 5 mln ton żywności

 


Jeszcze kilkanaście lat temu mogliśmy się uspokajać myślą, że marnowanie żywności to problem bogatych państw zachodnich. Jednak od kilku lat Polska znajduje się w ścisłej czołówce krajów, w których na śmietniki trafia najwięcej żywności. Te dane niepokoją i mogą budzić nasze sumienia, gdy zestawimy je z sytuacją wielu regionów świata, w których panuje głód. Z czego wynika nasze marnotrawstwo? Najczęstszym powodem wyrzucania żywności jest jej zepsucie. W praktyce na śmietnik trafia przede wszystkim pieczywo, wędliny i owoce oraz warzywa, czyli te produkty, które kupujemy stosunkowo często i jednocześnie szybko się psują. Do wyrzucania jedzenia z różną częstotliwością przyznaje się 42 proc. Polaków. GN 7.09

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz